Over deze editie

 

 

 

Deze digitale editie van de stadsbeschrijving van Franco de Vrije is gemaakt door vrijwilligers van Gouda op Schrift (GOS) op basis van de facsimile’s van het manuscript, dat Franco de Vrije rond 1700 schreef over Gouda. De tekst is door hen getranscribeerd en hertaald en vervolgens vastgelegd in de door het Huygens Instituut ontwikkelde online werkomgeving eLaborate. Tijdens transcriptie en hertaling is gebruikgemaakt van de door Gouda op Schrift opgestelde Leidraad transcriberen – hertalen – annoteren.

De digitale editie heeft per bladzijde meerdere tekstlagen:

  1. de originele tekst als digitaal gescand facsimile
  2. de originele tekst als diplomatische transcriptie
  3. hertaling van het Middelnederlands in modern Nederlands.

Transcriptie en hertaling zijn voorzien van annotaties.

GOS heeft voor het annoteren de volgende 6 annotatietypes gekozen:

  1. INGREEP (bij de transcriptie)
    Noot in de transcriptie bij een door de auteur aangebrachte correctie op letter- of woordniveau.
  2. TEKSTKRITIEK (bij transcriptie en/of hertaling)
    Tekst corrigeren zoals de auteur heeft bedoeld, zowel in transcriptie als hertaling.
  3. TOEVOEGING (bij transcriptie en hertaling)
    Vaak staat in de marge een toevoeging van de auteur of een latere hand. Het betreft hier geen correctie op de oorspronkelijke tekst, maar een toevoeging ter verduidelijking.
  4. VERWIJZING (bij transcriptie en hertaling)
    Verwijzing naar een passage in de tekst zelf of naar een andere bron.
  5. WOORDBETEKENIS (bij de hertaling)
    Betekenis van het woord, als dit niet uit de hertaling is op te maken.
  6. ACHTERGROND (bij de hertaling)
    Toelichting bij de hertaling die het resultaat is van (historisch) onderzoek.

Toen het handschrift werd samengebonden, zijn op enkele plaatsen de bladzijden verwisseld. In deze digitale editie zijn ze in de juiste volgorde gezet; het betreft bladzijde 29, 30, 38a en 38b. Het gevolg is dat de oorspronkelijke nummering niet meer klopt.


Handleiding digitale editie

Online edition toont het facsimile van de eerste bladzijde met daarnaast de bijbehorende transcriptie. De werkbalk met kleine afbeeldingen dient voor navigatie naar een andere bladzijde.

Naast het facsimile staat een verkleinde versie ervan en daaronder een navigatie box met diverse knoppen. Door dubbelklikken op het facsimile, scrollen met de muis of klikken in de box op het plusteken wordt ingezoomd op het facsimile. Met de linkermuisknop ingedrukt of d.m.v. de navigatieknoppen kan men de focus zetten op het gewenste detail. Op de verkleinde versie is het uitvergrote detail omkaderd. Door scrollen met de muis of klikken op het minteken wordt weer uitgezoomd. Klikken op de knop met twee pijltjes levert direct de oorspronkelijke weergave. Door te klikken op de knop met het kruisje wordt de navigatie box vervangen door een plusteken waarmee de navigatie box ook weer zichtbaar kan worden gemaakt.

Panels geeft een keuzelijst om het tonen van het facsimile en de tekstlagen aan/uit te zetten. Tonen van het facsimile geldt per bladzijde; tonen van een tekstlaag geldt voor de gehele editie.

Als in de getoonde tekstlaag annotaties voorkomen, staat naast de naam van de tekstlaag een toggle (wisselknop) om het tonen van de bijbehorende annotaties aan/uit te zetten. Als annotaties worden getoond, staat erboven naast All een wisselknop waarmee is in te stellen dat alle annotaties volledig worden getoond of per annotatie alleen de eerste regel. Dit laatste is default. Klikken op een individuele annotatie laat eveneens de volledige tekst ervan zien.

Klikken op All -boven de annotaties- geeft een keuzelijst met alle in de tekstlaag aanwezige annotatietypes inclusief aantal. Selectie van een bepaald type leidt tot het tonen van alleen dat type annotaties.

De koppeling tussen tekstlaag en annotatie is op twee manieren zichtbaar te maken. Als men in de tekstlaag met de muis over een gekleurd nummer beweegt, wordt zowel de tekst gemarkeerd waar de annotatie bij hoort als het overeenkomstige nummer in de lijst met annotaties. Klikken op het nummer in de tekstlaag toont vervolgens de volledige annotatietekst. Ook kan men in de lijst met annotaties klikken op het annotatienummer.

Door te klikken op de printerknop naast de naam van de bladzijde wordt van de getoonde bladzijde alle tekst van alle op dat moment geopende tekstlagen geprint met daaronder de bijbehorende annotaties.

Search maakt het mogelijk te zoeken naar een bepaalde tekst, eventueel beperkt tot een bepaalde tekstlaag of de annotaties.

Annotation Overview toont een overzicht van alle annotatietypes inclusief aantal en biedt de mogelijkheid vanuit een annotatie direct naar de editie te navigeren.

Edition toont weer de editie met een facsimile en de tekstlagen.